Bedrijvigheid keert terug in de Belcrum

Bedrijvigheid keert terug in de Belcrum

_mg_2167

BREDA – Het nieuwe station en de prominente ingang aan de zijde van de Belcrum blijkt een aanzuigende werking te hebben op de wijk. Eerder bleek dat huizen in de wijk ouderwets vaak boven de vraagprijs weggaan, maar ook ondernemers weten de wijk te vinden.

Wanneer je de Speelhuislaan binnenloopt en goed kijkt, zie je een aantal ondernemingen. Vrijwel direct zie je links hotel De Fabriek met daar aangrenzend restaurant Het Packhuys op de hoek van een van de zijstraten zitten. Een bakker, fysiotherapie, logopedie, spellenwinkel, kinderopvang, interieurarchitectuur, designer en hier en daar een snackbar op ouderwetse hoekpanden in de straat.

Geschiedrijke wijk

“De meeste mensen kunnen zich het misschien niet voorstellen, maar hier zat vroeger nog de Veemarkt”, vertelt een oudere man met groene jas en zwarte hoed die langzaam door de wijk heen loopt. Hij woont nu al 78 jaar in deze wijk.

“Toen werden daar nog koeien verhandeld. De wijk is nu echt aan het verjongeren. Maar dat is alleen maar goed. Steeds meer nieuwe winkels komen terug. Ik woon hier nu zo lang en ik heb de wijk zien veranderen, meestal in positieve vorm.” Terwijl de man wegloopt, roept hij nog: “Er rijdt binnenkort hier ook nog een stoomtram, vergeet dat niet!”

Een 29-jarige man die iedere dag trouw zijn hond uit laat is ook zeker te spreken over de Belcrum. “Ik woon hier nu acht jaar en ik vind het een prima wijk. We hebben hier een erg enthousiaste en actief buurtcomité die alle bewoners goed naar elkaar toe weet te trekken.”

‘Bewoners staan meer open’

Dichtbij het station zit op een van de hoekpanden ‘Dé Spellenwinkel’ waar een collectie aan bordspellen te vinden is. Daar werkt Margot Zijtregtop met veel plezier. “Ik zit hier nu pas sinds oktober en zat voorheen in het Ginneken. Daar had ik een heel klein winkeltje. Een kennis van mij raadde de Belcrum aan en ik koos dit pand zonder twijfel.”

Vroeger was dat wel anders vertelt de eigenares. “Mijn ouders raadden mij vroeger altijd af om door deze wijk te fietsen. Het was een verkeerde wijk vroeger, zo werd het omschreven. Dat beeld is nu echt niet meer zo. Het is bijna het tegenovergestelde van toen.”

Toen ze pas net met Dé Spellenwinkel in de Belcrum zat, sprak een kennis haar aan. “‘Weet je wel dat je in de top 10 van meest gewilde wijken van Nederland woont’ zei ze tegen mij. Dat had ik echt niet verwacht. Maar ik snap wel waarom dat zo is. Iedereen is heel betrokken in de wijk en helpen elkaar een handje. Ze zwaaien vriendelijk naar je. Bewoners zijn hier meer open naar elkaar toe dan waar ik woon.”

Gezond, vers eten

In de wijk verschijnen weer winkels op plaatsen waar ze vroeger in deze wijk ook zaten. Daarmee krijgt de wijk weer nieuw leven. Binnenkort kunnen liefhebbers van gezond eten terecht in de Van Voorst tot Voorststraat bij het tweede filiaal van Maritz Slow Food. Maritza Bajic-Houthoff, eigenaar en oprichter van Maritz Slow Food, hoopt in augustus te openen.

De Van Voorst tot Voorststraat is voor Maritza een logische keuze.“De Belcrum begint steeds levendiger te worden dankzij het nieuwe station bijvoorbeeld. Je hebt in de wijk prachtige hoekpanden die wij uitermate geschikt vonden voor een nieuw pand. Daarnaast hebben wij in de Belcrumhaven onze Foodsloep liggen. Op deze boot kan je onder begeleiding van een ervaren kapitein lekker lunchen over de singels van Breda.”

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2016-05-25/bedrijvigheid-keert-terug-de-belcrum

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie