Carnaval vieren? Zorg goed voor je stem met deze 3 gratis tips!

De komende week staat het zuiden van Nederland op zijn kop. We vieren carnaval. In dit nieuwsbericht geeft onze logopedist Kim Boons u drie gratis tips om heesheid te voorkomen. Ge motte mar opkomme!

Je kent het wel, met carnaval ben je druk, je viert kindercarnaval met de kinderen, ’s avonds mag je zelf op pad. Je loopt heen en weer tussen de verschillende cafés, je staat in de rij te wachten. Hoogstwaarschijnlijk drink je gezellig een biertje. Je moet hard praten om boven de muziek uit je zelf verstaanbaar te maken. Na een paar dagen raak je zelf vermoeid, net als je stem. Je stem protesteert, je klinkt heel hees en met een beetje pech, raak je je stem zelfs een paar dagen kwijt.

Wat is heesheid?

Heesheid is een stoornis waarbij de stemkwaliteit is verslechterd. Bij heesheid klinkt de stem niet meer helder: er is een fijne of grove ruis te horen of een kraak. De stem kan zelfs helemaal of gedeeltelijk wegvallen. De oorzaak kan liggen in het stemorgaan zelf, maar ook het verkeerd gebruiken van het stemorgaan kan de heesheid veroorzaken.
Heesheidsklachten gaan meestal samen met andere symptomen, zoals te luid of te zacht spreken, spreken op een te hoge toonhoogte of geknepen spreken. De ademing kan anders en onregelmatig zijn en vaak is er pijn in het keelgebied.

Wat doet de logopedist?

Een hese stem kan gunstig beïnvloed worden door een goede lichaamshouding, ademing en stemgeving. De logopedist kan verschillende technieken aanleren of bestaande technieken verbeteren.
Bij de logopedische therapie nemen stemhygiënische adviezen, zoals bijvoorbeeld het afleren van veelvuldig kuchen of keelschrapen, een belangrijke plaats in.
Bij kinderen is het afleren van stembelastende gewoontes als veel schreeuwen en gekke stemmetjes nadoen een belangrijk behandeldoel.

Met deze tips voorkom je heesheid:

1. Drink genoeg water.
Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam. Als je goed afwisselt met water, blijven je stembanden voldoende gehydrateerd en verklein je de kans dat je hees wordt.

2. Neuriën is de oplossing.
Als je last hebt van slijm of kriebel in je keel, neurie dan. Neuriën zorgt ervoor dat het slijm naar boven wordt getrild. Hierdoor hoef je niet te hoesten of te schrapen en belast je je stembanden dus veel minder!

3. Praat niet over de muziek, maar door de muziek heen.
Probeer niet over de muziek heen te praten (dus extra hard), maar juist door de muziek heen. Met een lage toon ben je ook goed verstaanbaar en spaar je je stem meer dan wanneer je hoog en hard spreekt.

Omdat je niet direct naar een logopedist hoeft te gaan als je een keer hees bent, geven we je hierboven 3 tips om heesheid te voorkomen.

Heb je vaker last van heesheid, neem dan contact op via ons contactformulier of bel: 076-564 02 62.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *